Genel Bilgi

Busbar Sistemleri Genel Bilgi

Busbar kanal sistemi; 1930'lu yıllarda, temel olarak yüksek katlı binaların ve fabrikalarda değişen üretim teknolojilerinin bir ihtiyacı olarak, Amerika'da ortaya çıkmıştır.

1950'li yıllarda Japonya’da ve Avrupa’da kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye’de ise Busbar kanal sistemi imalatı; 1970'li yıllarda EAE Elektrik A.Ş. ile başlamıştır.

Product screenshot

Ürünler

Busbar Çeşitleri

Busbar KX
Busbar KX
400A-6300A arası akım kademelerinde (Kalay ile kaplanmış Alüminyum bara veya Bakır bara iletkenli) enerji iletimi ve dağıtımı sağlar.
Busbar CCR (IP68 Alüminyum Gövdeli Cast Resin Busbar)
Busbar CCR (IP68 Alüminyum Gövdeli Cast Resin Busbar)
600A-6300A arasındaki akım kademelerinde enerji iletimi ve dağıtımı sağlar.
Busbar KD
Busbar KD
Rack Kabinetlerde 160A-1000A arasındaki akım kademelerindeki enerji dağıtımında esneklik sağlar.
Busbar KO-II
Busbar KO-II
160A-800A arası akım kademelerinde (Kalay ile kaplanmış Alüminyum bara veya Bakır bara iletkenli) enerji iletimi ve dağıtımı sağlar.
Busbar MK
Busbar MK
100A-225A arası akım kademelerinde (Kalay ile kaplanmış Alüminyum bara veya Bakır bara iletkenli) enerji iletimi ve dağıtımı sağlar.

AKIM ALMA NOKTASINA GÖRE

Bolt-on busbar nedir?

Bolt-on busbar sistemi: Busbar sisteminin modüler ek noktaları üzerinden akım alma çıkış kutuları ile enerji alınmasına imkan veren busbar sistemleridir.

Bolt-on: Busbar sistemindeki ek noktalarından akım alınması istenildiğinde ve direkt besleme yapılacak yerlerde kullanılır.

bolt-on

Plug-in busbar nedir?

Plug-in busbar sistemi: Busbar sisteminin gövdesi üzerindeki akım alma (Plug-in çıkış) pencereleri üzerinden akım alma çıkış kutuları ile enerji alınmasına imkan veren busbar sistemleridir.

Plug-in: Busbar sistemindeki ek noktalar ile prizlerden (plug-in pencereden) akım alınması istenildiğinde kullanılır. (Sadece düz modüller)

bolt-on

Yapısına Göre Busbar Çeşitleri

Hava aralıklı busbar nedir?

Hava aralıklı busbar sisteminin en belirgin özelliği iletkenler arasında belirli bir açıklığın olması ve busbar sisteminin kapalı bir metal gövde içerisinde hava ile sağlanan yalıtım ortamında çalışmasıdır.

İletkenler (Alüminyum veya Bakır) kompakt yapılı busbar sisteminde olduğu gibi birbirine yapışık değildir.

Busbar sisteminde kullanılan iletkenler 25A-63A aralığında ise; iletkenler yalıtılmış kılıf içerisine yerleştirilir (E-Line KY-S, E-Line DL/SL, E-Line KAM/KAP gibi).

Busbar sisteminde kullanılan iletkenler 100A ve üzerinde ise; belirli mesafe aralıklarındaki destek izolatörleri üzerine yerleştirilir (E-Line MK, E-Line KO-II gibi). Bu sistemler genellikle çok çıkışlı dağıtım busbar yapısında üretilirler.

bolt-on

Kompakt (Sandviç Yapılı) busbar nedir?

Üretiminde tamamen robotik teknolojinin kullanıldığı en son aşama olan kompakt yapıdaki busbar sistemleridir.

Kompakt busbar sisteminin temel özelliği iletkenlerin (Alüminyum veya Bakır) yalıtım malzemeleri (öncelikle epoksi veya polipropilen yalıtkan bir malzeme ile iletkenlerin üzeri kaplanıp, yüksek sıcaklıklara karşı mukavemet gösteren B sınıfı polyester film) ile sarıldıktan sonra metal gövde içerisine hava aralığı kalmayacak biçimde sandviç şeklinde yerleştirilmesidir.

Kompakt yapı ile taşınan enerjinin büyüklüğüne göre boyutlar olabildiğince küçültülmüştür. İletkenler arası mesafe en aza indiği için endüktif reaktans küçültülmüş, buna bağlı olarak gerilim düşümü azalmıştır.

Bir soğutucu görevi yapan dış gövde sayesinde ısı transferi en ideal bir şekilde sağlanmıştır. Kompakt busbar sistemleri 400A ve üzerinde üretilirler.

bolt-on

Özellik

Busbar Çıkış Kutusu

EAE Busbar Çıkış Kutuları; istenilen talepler doğrultusunda özel olarak her çeşit tamamlayıcı bileşen ile tasarlanabilen plastik, alüminyum ve sac gövdeli çıkış kutuları sunmaktadır.
Maks. Voltaj:
600V UL, 1000V IEC
Amper Aralıkları:
Plastik gövdeli çıkış kutusu: 16A’den 80A’e kadar.Sac metal gövdeli çıkış kutusu: 125A’den 1000A’e kadar.Alüminyum gövdeli çıkış kutusu: MKP Data için 80A / KOP Data için 125A’e kadar.
Dış gövde:
Alüminyum, sac metal veya plastik malzemeli600V UL, 1000V IEC
Sertifika:
Tüm EAE Busbar çıkış kutuları IEC sertifikalıdır.
IP Koruma Sınıfı:
Çıkış kutusu kapağı kapalı konumda iken IP55 / açık konumda iken IP2X

Sorular

Busbar Sistemleri İlgili Sıkça Sorulan Sorular